opdrachtgever: particuliere opdrachtgever, delft

omvang: 150 m²

oplevering: 2023

fotografie: barbra verbij

plattegrond tweede verdieping

oude situatie begane grond

oude situatie tweede verdieping

eigenzinnig en kleurrijk
Kenmerkend voor dit mooie oude pand in Delft is de eenzijdige lichtinval: het huis is aan de achterzijde tegen een kerk gebouwd. Jaren geleden heeft de woning een verbouwing ondergaan, de woonkeuken en de zolderverdieping met enorm schuifraam voldoen nu nog prima. Nu vonden onze opdrachtgevers het tijd om de begane grond en de tweede verdieping aan te pakken. Naast functionaliteit waren ook woonplezier en een persoonlijke uitstraling belangrijke uitgangspunten.

Wat op de verdieping met de woonkeuken goed werkt, hebben we ook op de begane grond toegepast: de breedte van het pand gebruiken om zo de verdieping open en licht te maken.

De begane grond bestaat uit een split-level: in het podium zit een luik naar de deels verdiepte kelder. Op de verhoogde vloer is een functionele zone geplaatst, zodat deze ruimte voor meer activiteiten geschikt is gemaakt. De wand met witte chipwood-afwerking herbergt een studeerhoek, een tweepersoons uitklapbaar logeerbed en een compacte badkamer. Het podium zelf doet dienst als plek voor zanglessen (en eventueel een uitvoering), voor bureauwerkzaamheden en is tevens eenvoudig om te bouwen tot gastenverblijf.

Onder het bestaande plafond kwam een prachtig origineel balkenplafond tevoorschijn, wat heeft gezorgd voor meer hoogte en een monumentale uitstraling en een ‘Wow!’-ervaring bij binnenkomst. Dit wordt nog versterkt door de gewaagde kleurkeuzes van materialen en schilderwerk.
Zo heeft het houten plafond twee diepe tinten rood gekregen en variëren de overig toegepaste kleuren van oudroze tot heel licht roze.

Op de tweede verdieping is een geheel nieuwe inloop-badkamer gerealiseerd aan de slaapkamer met als blikvanger een vrijstaand bad tegen de achterwand. Hier is gekozen voor een palet van groentinten, dat goed aansluit bij de reeds aanwezige kleuren en past bij de ‘wellness’ uitstraling van deze verdieping.