opdrachtgever: ijburg college II, amsterdam

omvang: 8.500 m², 900 leerlingen

oplevering: 2017

fotografie: barbra verbij

fotografie: bbarbra verbij

fotografie: barbra verbij

fotografie: barbra verbij

fotografie: han hermkens

Ijburg 2_MG_8939fotografie: han hermkens

Ijburg 2_MG_8936
fotografie: han hermkens

Ijburg 2_MG_8940fotografie: han hermkens

fotografie: han hermkens

Studie_151015_beeld 2

fotografie: barbra verbij

Ijburg 2_panorama5fotografie: han hermkens

Ijburg 2_MG_9027fotografie: han hermkens

THIS IS YOUR FLOOR
Naast de containers van de door Ateliers ingerichte tijdelijke school is een heel nieuw schoolgebouw gerezen.

Een school, speciaal ontworpen voor het onderwijs zoals dat op het IJburg College wordt gegeven, met 5 deelscholen met ieder weer de grote open leergebieden en eromheen de compactere instructielokalen. Door het achterwege laten van de gangzones is er veel ruimte voor de leerlingen en de onderwijsspecialisten. Als extra heeft deze school, die als ondertitel ‘High Tech Green’ draagt, 5 ‘vloeren’, die om het trappenhuis gegroepeerd zijn.

Deze ruime lokalen met veel glas zijn zeer flexibel in te richten en te gebruiken door alle deelscholen voor techniek onderwijs, maar ook voor speciale projecten als kunst, toneel etc.

De losse inrichting is meegenomen uit de tijdelijke school, net als de lockers met hun omkastingen en het afbakenen van gebieden door kleurvlakken op de grond. Het interieur van deze school was de basis voor de inrichting van het nieuwe gebouw. Dat is al te zien in de ontwerptekeningen van Atelier Pro, de architect van de nieuwbouw, en natuurlijk ook in het eindresultaat. Wij denken dat ieder gebouw zou moeten beginnen met het interieur; dat is hier zeker gelukt.

Het underlayment van de ombouw van de lockers in de tijdelijke school is een belangrijk materiaal geworden in de nieuwe school: zowel de centrale trappartij als al het vaste meubilair heeft dit als basismateriaal.

IJburg College II heeft een heel eigen identiteit. Echter de relatie met IJburg College I is duidelijk voelbaar. Het uitgangspunt ‘de leerlingen brengen de kleur’ is ook hier toegepast. Naast zwart, wit, grijs, de kleur van het houtwerk, wat groen en een puntje goudgeel worden in de gebieden waar het onderwijs plaatsvindt geen andere kleuren toegepast.

Een school, waar je geen boeken mee hoeft te sjouwen, maar waar iedereen op een IPad werkt, met daarop speciaal ontwikkelde onderwijsmiddelen is in Nederland nog steeds bijzonder. Het IJburg College is zo’n school en inmiddels hebben we de eerste, de tweede tijdelijke en de tweede nieuwe school in mogen richten.