opdrachtgever: ijburg college, amsterdam

omvang: 14.300 m², 1.200-1.300 leerlingen

oplevering: 2011

studiehuisjefotografie: Moni van Bruggen

 

Impressie open leergebiedA3_bew copy__k

Ijburg-int_bewfotografie: Ben Vulkers

bankmeubel1fotografie: Moni van Bruggen

leren-in-vensterbank_bew_0404_N165_indlarge1fotografie: Ben Vulkers

toiletten-uitsn2fotografie: Moni van Bruggen

Impressie grand cafe_bew copy_k

kantinetafelfotografie: Moni van Bruggen

P1000011_kfotografie: Ben Vulkers

gevelbeeldfotografie: Ben Vulkers

 

In het gebouw, een ontwerp van LIAG architecten, kunnen tot 1.200 leerlingen gehuisvest worden. Om de kleinschaligheid te waarborgen is de school – en dus het gebouw – opgedeeld in 6 deelscholen van ieder maximaal 200 leerlingen.

Het onderwijsconcept van het IJburg College is het uitgangspunt voor het interieurontwerp. Men leert door eigen initiatief, zelfvertrouwen en samenwerking, met respect voor elkaar en anderen. Er worden geen grenzen aangegeven: een heterogene leergemeenschap, midden in de ‘echte wereld’. Het interieur biedt enerzijds veiligheid, rust, en focus. Tegelijkertijd worden de leerlingen geprikkeld, uitgedaagd, verleid en verrast.

Dit concept is vertaald naar een lichte leeromgeving. Wit, grijs en zwart vormen de basis, kleuren volgen alleen uit materialen. Contrasten in de afwerking en toevoegingen als prints zorgen voor een afwisselend beeld voor de leerlingen, die zelf de kleur geven aan het interieur.

De inrichting is niet ‘af’ maar geeft juist een aanzet tot interactie en eigen initiatieven. Er is veel ruimte voor eigen invulling, met ‘tools’ binnen een grid: los meubilair en dragers voor exposities en presentaties. Zo kunnen plekken gemaakt worden en blijft toch het overzicht behouden. Flexibiliteit in gebruik voor groepen van diverse grootte en samenstelling is een rode draad door het hele interieur.