Opdrachtgever: springtime industrial design, amsterdam

omvang: 200-500 m², 15-30 werkplekken

oplevering: 1995-1999

Pagina-24 copy

werkruimte_site

KASTEN_k

kasten-02_site_bew

FotoPH3_site_bew

kantoor-penthouse_bew

Voor Springtime Industrial Design heeft Ateliers in 1995 een bedrijfsruimte ontworpen en gerealiseerd in het monumentale gebouw van Loods 6. De ruige industriële sfeer van de voormalige loodsruimte is zoveel mogelijk in stand gehouden.

De grote open ruimte wordt door grote kastenwanden in bibliotheekopstelling gescheiden van de entree. De wanden leiden de bezoeker langs een expositie van gerealiseerde producten en de garderobe naar de werkruimte.
De kasten herbergen diverse functies, zoals bergruimte, garderobe, repro, expositie. Ook de receptie is uitgevoerd als een verlengde van de kastopstelling.

Middenin de ruimte is een vergaderpodium geplaatst dat afsluitbaar is d.m.v. zware gordijnen, terwijl uitzicht op het IJ, de natuurlijke blikvanger van d ruimte, mogelijk blijft. Onder het podium is ruimte voor opslag van de ladeblokken van de verschillende gebruikers: het ‘Nieuwe Werken’ avant la lettre.
De bureaus zijn op maat gemaakt met onderstellen van beton en bladen van zacht marmoleum die in geheel als muismat fungeren.

In de jaren na 1995 heeft het bureau verschillende andere ruimtes in het pand erbij gehuurd: een break-out ruimte voor werksessies, waar men in kleine groepen ongestoord kan brainstormen of juist in stilte nadenken, en een boardroom voor formele ontvangsten en presentaties. De witte ‘boksballen’ in de boardroom hebben wel degelijk een functie: de iele kolommen verstoorden het lijnenspel van de raamstijlen.

In 2016 is de oorspronkelijke ruimte nog grotendeels hetzelfde: een kantoorconcept dat zich heeft bewezen.